Soczyste i jędrne borówki są niezwykle cenione za swój słodki smak. Są większe od jagód i mają ciemnoniebieski kolor. Owoc można jeść na surowo albo użyć jako dodatek do ciast, owsianki lub naleśników. Nadają się także do przetwórstwa – borówkowy dżem lub sos do deserów jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Te niewielkie kulki warto jeść jak najczęściej, ponieważ cechują się niesamowitymi właściwościami prozdrowotnymi i leczniczymi.
Bogactwo składników odżywczych
Borówki amerykańskie cenione są za niską kaloryczność (57 kcal na 100 g) oraz niski indeks glikemiczny (IG=53). Pomagają przy utracie wagi oraz mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą typu 2, oraz z insulinoopornością. Owoce zawierają dużo błonnika pokarmowego, przez co zapewniają uczucie sytości na wiele godzin. Są bogate także w witaminy i minerały. Dostarczają organizmowi witaminę C, A, E, K, a także tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę oraz kwas foliowy, a więc kompleks witamin z grupy B. Borówki amerykańskie zawierają także potas, fosfor, wapń, sód, żelazo i cynk. Cenione są także za dostarczanie substancji odżywczych takich jak garbniki, polifenole, fitoestrogeny oraz antocyjany.
Prozdrowotne właściwości borówki
Bogactwo składników odżywczych przekłada się na niesamowite właściwości prozdrowotne borówki amerykańskiej. Dzięki obecności flawonoidów owoc korzystnie wpływa na pamięć, a nawet odwracają pojawiające się z wiekiem ubytki. Antocyjany z kolei pomagają w walce z nadciśnieniem, skutecznie je obniżając. Borówki zawierają także fitoestrogeny, które skutecznie blokują funkcjonowanie enzymów, które przyczyniają się do powstawania nowotworów hormonozależnych, na przykład raka piersi. Antynowotworowe właściwości wykazuje również, obecny w owocach, kwas elagowy.

Borówki amerykańskie wspomagają leczenie chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej czy zaćma. Wyostrzają także wzrok, dlatego w okresie II wojny światowej sięgali po nie brytyjscy piloci z Royal Air Force. Owoce pomagają także lepiej widzieć po zmroku. Korzystnie wpływają również na układ trawienny. Zawarty w nich błonnik oraz antyoksydanty usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, oraz toksyny. Garbiki z kolei mają działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu skutecznie niszczą szkodliwe szczepy bakterii, na przykład E. Coli.
Sezon na borówki w Polsce rozpoczyna się w lipcu, jednak te owoce można dostać w niektórych marketach nawet przez cały rok. Po zakupie można je przechowywać w lodówce do siedmiu dni albo zamrozić, by cieszyć się ich smakiem również jesienią i zimą. Dodawaj borówki do płatków śniadaniowych, sałatek czy ciast albo jedz je same. To najlepszy i najsmaczniejszy sposób dbania o swoje zdrowie.