Na rynku znajdziesz mnóstwo preparatów, które reklamują się jako środki na zrzucenie wagi. Niestety większość z nich, odchudzi jedynie Twój portfel. Zamiast wydawać krocie na nieskuteczne, a dodatkowo drogie suplementy, lepiej postawić na witaminy i minerały, które nie tylko dostarczą cennych składników odżywczych, ale i wspomogą proces gubienia zbędnych kilogramów. Sprawdź, co warto przyjmować, aby zrzucić wagę.
Przede wszystkim dieta
Proces odchudzania wymaga czasu i pracy. Bardzo ważne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów, najlepiej w postaci niegazowanej wody mineralnej. Odpowiednie nawodnienie zmniejsza uczucie głodu i korzystnie wpływa na pracę jelit. Dobrym rozwiązaniem będzie także zielona herbata. Nie musisz rezygnować z ulubionej kawy – ogranicz jednak jej spożycie do maksymalnie dwóch filiżanek dziennie. Podstawą diety na odchudzanie jest przyjmowanie białka w odpowiedniej ilości, to jest w granicach 0,8-1,5 gramów na 1 kilogram masy ciała. Dużą rolę odgrywa także błonnik, który reguluje pracę jelit, zwiększa uczucie sytości, a dodatkowo reguluje poziom cukru w krwi. Posiłki powinny być tak zbilansowane, by dostarczały wszystkich niezbędnych składników odżywczych i nie przekraczały dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Zadbaj o ich regularne spożywanie. Dobrym pomysłem będzie także wrzucenie do swojego codziennego grafiku minimum 30-minutowej aktywności. Może to być spacer, wyjścia na rower, basen albo ulubione zajęcia fitness.
Witaminy i minerały a odchudzanie
Niektóre witaminy i minerały pomagają w walce o szczupłą sylwetkę. Dodatkowo są o wiele tańsze niż popularne tabletki na odchudzanie i nie szkodzą, a wręcz pomagają. Wybierając odpowiednie suplementy diety, możesz uzupełnić wszelkie niedobory i poprawić stan swojego zdrowia. Wiele z nich znajdziesz w podstawowych produktach spożywczych. Niekiedy warto sięgnąć po dodatkowe preparaty, które pozwolą nadrobić niedobory. Warto więc dowiedzieć się, na jakie witaminy i minerały postawić.
Witaminy z grupy B
Za prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu odpowiadają witaminy z grupy B. Tiamina, czyli witamina B1, pomaga organizmowi czerpać energię z białka, węglowodanów oraz tłuszczy. Pirydoksyna (witamina B6) bierze udział w metabolizmie białek, a kobalamina (witamina B12) – białek i tłuszczy. Te dwa związki ściśle ze sobą współpracują. Do prawidłowego ich działania niezbędny będzie także kwas foliowy. Z dostarczaniem witaminy B12 duży problem mają przede wszystkim osoby na diecie wegetariańskiej, ponieważ kobalamina nie występuje w produktach roślinnych. Bardzo istotne jest dostarczanie pozostałych witamin z grupy B: ryboflawiny (B2), niacyny (B3), kwasu pantotenowego (B5), biotyny (B7) oraz folianu (B9). Niedobór jednej może oddziaływać na inne witaminy z grupy B. Znajdziesz je w: produktach pełnoziarnistych, nabiale, jajkach, chudym mięsie, owocach morza, orzechach i nasionach, owocach, takich jak banany, arbuzy, winogrona czy jabłkach oraz warzywach: ziemniakach, szpinaku i dyni.
Witamina D i wapń
Witamina D ma kluczowe znaczenie we wchłanianiu wapnia, który z kolei odpowiada za wzmocnienie kości, kontrolę odpowiedniego poziomu cukru we krwi oraz prawidłowy metabolizm. Witamina słońca wspomaga odporność, zmniejsza stany zapalne oraz wpływa na wzrost nowych komórek. Niedobór może prowadzić do problemów z apetytem, bezsenności oraz szybkiego przemęczania się organizmu. Wapń znajdziesz w migdałach, orzechach laskowych, ciemnozielonych warzywach liściastych tj. szczypiorze i jarmużu, jogurtach, mleku i suszonych owocach: moreli i figach. Z kolei witaminę D można uzupełniać poprzez ekspozycję na słońce, a także spożywając tran, tłuste ryby, tj. łosoś, sardynki, makrela, żółtka jaj, wątroba wołowa oraz niektóre rodzaje grzybów.

Chrom
Ten minerał odpowiada za stymulację wydzielania insuliny. Zwiększa także wrażliwość receptorów insulinowych. Prawidłowo funkcjonujące hormony przekazują cukier z krwi do komórek, co dostarcza im energii do pracy. Dzięki temu gospodarka węglowodanowa działa dobrze, a uczucie głodu, a przede wszystkich chęć sięgnięcia po coś słodkiego zmniejsza się, co wspomaga proces odchudzania. Chom dodatkowo obniża cholesterol. Znajdziesz go w produktach pełnoziarnistych, orzechach, serze, szparagach, drożdżach, żółtkach jaj, pomidorach, brokułach i gruszkach.
Magnez
Magnez odgrywa znaczącą rolę w produkcji energii oraz metabolizmie. Jest niezbędny szczególnie, jeśli zamierzasz albo już ćwiczysz i chcesz zbudować mięśnie. Dzięki niemu będziesz mieć więcej energii w czasie aktywności, co wpłynie na efektywność spalania kalorii i zrzucania zbędnych kilogramów. Magnez znajdziesz w łososiu, nasionach i orzechach, ziemniakach, bananach i roślinach strączkowych.
Żelazo
Żelazo odpowiada za transport tlenu do mięśni. To niezbędny element w procesie metabolizmu, wzrostu i rozwoju. Jego niedobór powoduje zmęczenie i utrudnia podejmowanie aktywności. Niedotlenione mięśnie pracują gorzej i spalają o wiele mniej tłuszczu. Żelazo znajdziesz w kakao, chudym mięsie wołowym i wieprzowym, wątróbce, pistacjach, tofu i soi. Minerału nie należy dodatkowo suplementować, jeżeli nie masz stwierdzonych niedoborów przez lekarza.