Dieta Śródziemnomorska

dieta-srodziemnomorska

Przejście na dietę śródziemnomorską to nie tylko dobry sposób, by zrzucić zbędne kilogramy, ale także by poprawić swoje zdrowie. Od lat kultywowana jest przez Włochów, Francuzów, Hiszpanów oraz Greków. Warto traktować ją nie tylko jako chwilową przygodę – to doskonały sposób żywienia na całe życie. Sprawdź, na czym polega dieta śródziemnomorska i jak wdrożyć ją w swój jadłospis.

Podstawy diety śródziemnomorskiej

W diecie śródziemnomorskiej żywienie jest istotne, ale najważniejsza jest aktywność fizyczna i dobre relacje społeczne. Warto więc poświęcić minimum 30 minut dziennie na ruch. Możesz wybrać się na siłownię albo do klubu fitness, gdzie czekają najróżniejsze zajęcia, na przykład ABT (brzuch, uda, pośladki), tabata, zumba czy joga. Dobrym pomysłem będzie również uczęszczanie na basen – możesz pływać albo wybrać się na trening aqua aerobiku. Jeżeli preferujesz aktywność na świeżym powietrzu, postaw na wyjście na rower albo nordic walking. To świetna okazja także, by spotkać się ze znajomymi. Nie jesteś fanem sportu? Wybierz się na spacer po okolicy. Jeśli masz taką możliwość, postaraj się chodzić pieszo do pracy. Zadbaj także o życie towarzyskie. Spędzaj czas z rodziną oraz wybierz się na spotkania z przyjaciółmi.

Co jeść, będąc na diecie śródziemnomorskiej?

Podstawą żywienia na diecie śródziemnomorskiej jest spora ilość owoców i warzyw. Istotne miejsce zajmują także pełnoziarniste pieczywo i makarony oraz kasze. Spożywa się dużo zdrowych tłuszczy, głównie oliwę z oliwek. Najważniejszym źródłem białka są ryby i owoce morza. Dietę uzupełnia się także orzechami i roślinami strączkowymi, a potrawy doprawia aromatycznymi ziołami, czosnkiem i cebulą. Czasami jada się także drób, jaja, sery czy jogurty, ale w niewielkich ilościach. Należy także dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Podstawą jest woda mineralna. Dieta śródziemnomorska zaleca także wypicie 1-2 lampek wytrawnego wina do głównego posiłku.

Czego unikać na diecie śródziemnomorskiej?

Będąc na diecie śródziemnomorskiej, należy zrezygnować lub chociaż ograniczać spożywanie czerwonego mięsa. Warto unikać tłustego drobiu na przykład skóry z kurczaka czy tłustych wędlin. Nie spożywa się także białego pieczywa, a słodycze jedzone są jedynie okazjonalnie. Wymienione produkty spożywcze są nie tylko kaloryczne, ale mają także negatywny wpływ na organizm. Przyczyniają się do odkładania w organizmie złego cholesterolu. Mogą prowadzić do cukrzycy, a także do nadwagi i otyłości. Warto także unikać smażenia potraw w wysokich temperaturach oraz powtórnego używania tej samej oliwy.

Dla kogo dieta śródziemnomorska?

Dla kogo dieta śródziemnomorska?

Taki sposób żywienia polecany jest praktycznie każdemu. Szczególnie warto wdrożyć nowe nawyki, jeżeli masz skłonność do nadciśnienia i podwyższony poziom cholesterolu. Dieta śródziemnomorska sprawdzi się także u osób, które chciałyby zrzucić wagę. Duża ilość warzyw i owoców w połączeniu z rybami lub owocami morza oraz pełnoziarnistymi produktami pomoże dostarczyć niezbędnych składników odżywczych. Nie przekraczając dziennego zapotrzebowania kalorycznego oraz dbając o regularną aktywność fizyczną, proces odchudzania będzie skuteczny i przyjemny. Postaw na dietę śródziemnomorską!