Własna kuchnia w przedszkolu – dlaczego jest tak ważna?

Większość rodziców jest zdania, że jedzenie podawane dzieciom w przedszkolu powinno być przyrządzane w przedszkolnej kuchni. Jest wiele zalet takiego rozwiązania. Zdarza się, że nie posiadając odpowiedniego zaplecza, przedszkola korzystają z usług firm cateringowych, dlaczego jest to gorszym rozwiązaniem?

Własne kuchnia – produkty ze sprawdzonych źródeł. Własna kuchnia w przedszkolu to nie tylko przygotowywanie w niej posiłków. To również robienie zakupów i zapasów żywności. Podejmując się takiego wyzwania, przedszkole musi się liczyć z dodatkowymi obowiązkami, zatrudnieniem kolejnej osoby lub osób, a także koniecznością ciągłego dokonywania zakupów produktów spożywczych.

Posiłki przygotowywane w przedszkolnej kuchni podlegają bieżącej kontroli i nie ma tu mowy o nieświeżym jedzeniu. Produkty pochodzą ze sprawdzonych źródeł, mają sprawdzony termin przydatności do spożycia. Przygotowanie jedzenia w kuchni znajdującej się w przedszkolu wiąże się z możliwością modyfikowania menu, podawania dwóch wersji dań, wyłączania nielubianych przez dzieci składników, podawania dokładek i tworzenia potraw według ich gustów.

Na miejscu, czyli domowe jedzenie bez odgrzewania. Dania przygotowywane w przedszkolnej kuchni to jedzenie podawane wprost z garnka, ciepłe, nieodgrzewane. Temperatura dań oraz wielkość porcji dostosowywana jest do apetytu dzieci. W przeciwieństwie do cateringu nie ma tu mowy o żadnych opóźnieniach, a przygotowywanie i nakładanie potraw odbywa się według harmonogramu panującego w przedszkolu. Możliwe jest przesunięcie godziny podania posiłku w przypadku reorganizacji zajęć lub dostosowanie ilości porcji do ilości dzieci.

Posiłki przygotowywane w przedszkolu to także ułatwienie dla rodziców. W przypadku cateringu zmuszeni są oni do każdorazowego powiadomienia placówki o ewentualnej nieobecności dziecka z rana. Przedszkole zwykle zobowiązane jest do podania dokładnej ilości zamawianych dań na dany dzień z samego rana.

Jedzenie na miejscu a alergia

Miejsce i sposób przygotowywania dań ma duże znaczenie zwłaszcza dla rodziców przedszkolaków z alergią. Dzieci te nie mogą spożywać określonych produktów. Konsekwencją nieprzestrzegania diety może być silna reakcja alergiczna. W sytuacji, gdy kuchnia znajduje się w przedszkolu, znana jest osoba odpowiedzialna na przygotowywanie dań. To właśnie jej przekazywane są szczegółowe wytyczne dotyczące alergii.

Mając na oku składniki, z których przygotowywane są potrawy, nie trzeba zastanawiać się, co dokładnie znajduje się w ich składzie. W razie potrzeby składnik uczulający większą ilość dzieci zostaje zastąpiony czymś innym.

Artykuł napisany w porozumieniu z Przedszkolem dwujęzycznym na Wilanowie

Leave a comment

Your email address will not be published.


*